Egy kutatás összefüggést vélt felfedezni egy természetes édesítőszer és a szívbetegségek kockázata közt

0

Komoly aggodalomra indokot nyújtó tanulmány jelent meg a Nature Medicine folyóirat hasábjain, mely szerint az eritrit névre hallgató édesítőszer a szívroham, sztrók, vagy akár halálozás kockázatát vonja magával annak gyakori fogyasztói körében.

Az eritrit egy ún. cukoralkohol, mely természetes formájában fordul elő egyes zöldségekben és gyümölcsökben, ugyanakkor mesterségesen is előállítható. Szintetizált változata nem befolyásolja a vércukorszintet, így az édesszájú cukorbetegek körében meglehetősen nagy népszerőségre tett szert.

A tanulmány szerint nem elhanyagolható arányú korrelációról van szó.

Az eritrit viszonylag magas árszínvonala végett ugyan nem a legnépszerűbb cukorhelyettesítő a világban, mindenesetre az alternatív diétákat forszírozó táplálkozás-szakértők és aktivista szervezetek nagy arányban esküsznek rá annak cukorhoz meglehetősen hasonlító ízvilága és tökéletes zéró kalóriás tulajdonsága végett. Azért is vált egyes konyhák nélkülözhetetlen kellékévé, merthogy ellentétben temérdek más édesítőszerrel, lehetséges vele süteményeket sütni.

sweetener_cakes

A szerzők szerint az eritrit összetapadásra készteti a vérlemezkéket, mely folyamat nyomán következhet be a komoly életveszélyt generáló vérrögösödés. Konklúziójuk levonására 1157 vérmintát elemeztek, melyeket 2004-11 között gyűjtöttek össze.

Azért késett oly sokat a „reveláció”, mert a korábbi vizsgálatok nyomán senki nem gondolt volna arra, hogy az eritrit bárminemű egészségügyi kockázatot jelenthet. Ennek lehetőségét egész egyszerűen kizárták az elmúlt évtizedek során vizsgálódó tudósok. Gyakorlatilag senkinek nem állt érdeklődése fókuszában az eritritol élettani hatásainak kutatása, így azt automatikusan biztonságosnak ítélték az élelmiszerbiztonsági felügyeleti szervek.

Az eredmények nyomán a kutatócsoport előtt álló következő három év feladata lesz az összes létező, szív -és érrendszeri betegségek szempontjából kockázatot képező természetes vagy mesterséges élelmiszer-adalék azonosítása. Remélhetőleg nem hagyják ki az eleddig felfedezett szívgyulladásképző elemeket a listáról, mint a kerti termőföld és a karácsonyfa, s további évtizedekre szavatolják a kísérleti COVID vakcinák megkérdőjelezhetetlen hatásosságát és biztonságosságát.