A Zelenszkij-kormány 2019-es beiktatása óta a helyi hatalom egyes számú törekvése, hogy a lehető legrövidebb időn belül levezényelje a digitális transzformációt. Ehhez több ötletet nyúltak ugyan az e szempontból roppant előrehaladott Észtországtól, ám a megvalósítás java részéhez különutas politikát választott az illetékes minisztérium.

Mykhailo Fedorov digitális transzformációért felelős miniszter egy olyan mobil appot vezetett be a lakosság részére, melyen át a polgárok minden létező, állami adminisztrációval kapcsolatos ügyüket egy helyben intézhetik.

A Diia (szó szerinti jelentésében “akció”, átvitt értelmezésben “Derzhava i ia”, vagyis “Az Állam és Én”) névre hallgató alkalmazás próbaverziója már 2020 februárjában elérhetővé vált a nyilvánosság részére. Pont időben a csakhamar bevezetendő COVID-karanténhoz, így a lakosság központi kontrollja kényelmesen és gyorsan megvalósítható lett az országban.

A lezárások alkalmával az egyébként 25 millió dollár amerikai pénzügyi támogatásból felhúzott app folyamatosan új funkciókkal bővült. Előbb a hivatalos dokumentumaikkal kapcsolatos ügyintézéseket végezhették rajta keresztül a polgárok, majd következett az egészségbiztosítás és adóügyek adminisztrációja.

Covidpass1

A digitális állampolgárság rendszere igencsak előrehaladott állapotba jutott, és ami még fontosabb, a nemzetközi háttérhatalmak érdeklődését is alaposan felkeltette, miután a Diia a világ leggyorsabb vállalkozás-bejegyzését ígérte az ukrán polgárok számára. Eszerint 2 másodperc leforgásán belül bárkiből lehet adószámos vállalkozó, de egy KFT bejegyzése sem igényel 30 percnél több időt.

2020 végére a funkciók nagy része bevezetésre került, eddigre egy “eBaba” rendszerrel (újszülött-ügyintézés), bírságok és büntetések automatikus rendezését lehetővé tevő fizetőappal, s ami legfontosabb, digitális vakcinaigazolvánnyal bővült az egy gombnyomással igénybe vehető szolgáltatások listája.

Mivel az univerzális kémprogram gyakorlatilag megkerülhetetlen részévé vált az államnak, komolyabb csinnadrattát nem is volt szükséges az app köré keríteni, hiszen az embereknek egyébre nem is mutatkozik lehetőségük, mint azt használni. Biztos ami biztos alapon mégis megtámogatták a fenevad bélyegét néhány bemutató filmmel.

Zelenszkij színészi képességei nyilván nagy szolgálatot tettek ama minisorozat megvalósítása érdekében, melyben ukrán színészek és közéleti személyiségek magyarázzák a Diia lehetőségeit a tudatlan polgároknak. Nagy szerényen az edukáció Netfixének hívják az elsősorban a technológia iránt tudatlan vidéki és idős emberek becsapását elősegíteni szándékozó agymosást.

Girl Playing On Phone Poolside

Mialatt a karantén haladt a maga forgatókönyv szerint meghatározott útján, a Diia immár házasságkötések bejegyzésére, útlevél megújítására is alkalmassá vált.

A legmeghökkentőbb újítást 2022-ben, az orosz invázió kezdetén kapta az app. Amellett, hogy szétlőtt vagy lerombolt házunk nyomán káreset-bejelentéssel és kártérítési igénnyel élhetünk a kormányzat felé, egy valós idejű besúgó-rendszer is beépítésre került, melyen át jelenthetjük a kertünkben kószáló orosz katonák jelenlétét, vagy akár oroszbarát kollaborátor felebarátunkat is.

Ugyanezen időszakban került feltöltésre egy katonai ellenőrzőpontokat és elsősegély-állomásokat listázó evakuációs dokumentum, továbbá az esetleges áramkiesések kompenzálására telefonunkon is hallgathatjuk appunkon keresztül a pártállam hivatalos propagandarádióját.

2023-ra 19 millió készülék szerves részét képezte a Diia alkalmazás, melynek fejlesztési és terjesztési modelljét immár a világ számos államhatalma követendő példának tartja.

E felismerés nyomán jelentette be a magyar pártállam is a digitális állampolgárság bevezetését, habár ennek mielőbbi bevezetése és univerzálissá tétele egyben EU-s direktíva is.

Eu Yellow Star

A Szilícium-Völgyben szintén csodájára járnak a funkciónak, hogy a Diia-nak hála a nemzetközi IT-vállalatok egy gombnyomással jelenthetik be tevékenységüket, alkalmazhatnak flexibilis (prekariátus gig worker) munkaerőt, továbbá speciális adókedvezményekre is jogosultságot nyernek.

A szoftver legérdekesebb tulajdonsága a roppant felhasználóbarát interfész. Az eleddig napvilágot látott pártállami appok mintha direkt kínzóeszközként készültek volna a lakosság elrettentésére, a Diaa azonban roppant intuitív, sőt mi több, játékos felülettel rendelkezik.

Az orosz ellenség-bejelentő alkalmazás menürendszere bármely videójátékban megállná helyét: az ikonok célkereszt és acélsisak alakot öltenek, a ruszki alakulatok mozgását egy izmos karra nyomva küldhetjük be, a háborús bűnöket pedig egy csepp vérre való kattintással nyugtázhatjuk.

Zelenszkij kiváltképp büszke a Diia-ra annak állítólagos korrupció-ellenes hatása végett, ugyanakkor az eleddig napvilágot látott digitális állampolgárság és pénz kísérletekből megtudhattuk, hogy valójában semmiből nem áll a pénzmosás és terrorizmus további lefolytatását bársonyszékből finanszírozni, vagy a lakosságot minden pénzéből kisemmizni. Egyetlen különbség a készpénzhez képest, hogy az alsórendű népség nem értesülhet a korrupció tényéről, mivel nem kerül elő valahonnan a semmiből egy kósza nokiásdoboz.

Ukrajna Propaganda

Továbbá fellebbentik az igazságot a Diia kritikusai, hogy sem Ukrajnában, sem a többi digitális kontrollt megvalósítani kívánó államban nem az egyének és bizonyos köztisztviselők korruptak, hanem a rendszer, a törvények, az intézmények, ezek korrupcióját pedig nem lehet online diktatúrával orvosolni.

Az sem igaz, hogy egy számítógép vagy algoritmus ne ítélne részrehajlóan vagy totál igazságtalanul, ennek tényéről “A diktátor dilemmája” c. esszé rántja le a leplet. Ha a programozók vagy megrendelők eleve elfogultak, rosszul ítélkezők vagy korruptak, az általuk üzembe állított algoritmus is ennek megfelelően fog viselkedni.

A digitálispénz-kísérletek nyomán megláthattuk, hogy az efféle alkalmazások ugyan valóban csökkentik az alacsony rangú köztisztviselők közti korrupciót, cserébe négyzetre emelik a legfelsőbb, államigazgatás-szintű bűnözést. A Squid Game-ben megtanulhattuk az igazságot, hogy megbundázott játék esetén valóban tarthat tisztogatást a hatalom az alsórendű csinovnyikjai körében, ám maguk a játékmesterek, kik a rendszert élhetetlenné teszik és az emberiséget sakkbábukként lökögetik ide-oda, érinthetetlenek maradnak.

Az USAID (nemzetközi fejlesztésekért felelős amerikai állami szervezet) mindezek ellenére egészen letaglózódott a rekord gyorsasággal fejlesztett fenevad bélyege láttán, és máris szorgalmazza annak kiexportálását a nagyvilág országaiba. A davosi World Economic Forum busás támogatást juttatott Zelenszkij zsebébe, hogy kezdje meg az ukrán állam Diia-kész infrastruktúra felhúzását más országokban. Eleddig Kolumbia, Koszovó és Zambia érdeklődik igencsak élénken a szisztéma iránt.

Latte Phone Girl

A digitális ügyintézés baloldali kritikusai szerint a szilícium-völgyi magántőke végleg kifogyott mindennemű ötletből a világ jobbítására, ezért nem maradt lehetőségük egyébre a lakossági kontroll kidolgozásán felül. Gyakorlatilag minden termékük felsült annak eredeti céljában: A Twitter nem hozta el a Közel-Keletre a demokráciát, a Facebook eltávolított minket barátainktól és ismerőseinktől, a 21. század Che Guevarája nem a halálra cenzúrázott közösségi hálózat, s a digitális diplomácia az egymással viaskodó nemzetállamok érdekeit nem egyeztette össze, sőt mi több, ha lehet, még tovább fokozta a feszültségeket.

A végelgyengülésben szenvedő Szilícium-Völgy tehát már csak karhatalmi-állami csöcsön lógva képes túlélni az elkövetkező évtizedet, ehhez az egyetlen esélye a globális digitális diktatúra megvalósítása, majd kiterjesztése. A szabadság eszményét végképp sutba hajítván a kényelemre való apellálás maradt a kizárólagos aduász a techmágusok paklijában.

Visszajelzés
0 hozzászólás
Beágyazott kommentek
Minden hozzászólás